Ofertes de Feina i Beques Ofertes de Feina
Select Page
(E a D) Josep Colomé (IEEC), Juan Carlos Cortés (AEE i ESA), Luca del Monte (Dept d’Empresa i Treball, Generalitat de Catalunya) | Crèdit: Generalitat de Catalunya.
(E a D) Josep Colomé (IEEC), Juan Carlos Cortés (AEE i ESA), Luca del Monte (Dept d’Empresa i Treball, Generalitat de Catalunya) Crèdit: Generalitat de Catalunya.

Espanya llança el Phi-LabNET de l’ESA a Barcelona per impulsar la innovació

  • ICFO participarà en el consorci multidisciplinari centrat en les tecnologies espacials i la seva aplicació per augmentar la resiliència climàtica
  • El nou centre fomentarà la col·laboració entre acadèmia, indústria i inversors per consolidar el lideratge espacial del país

October 04, 2024

El Phi-Lab NET Spain, una nova infraestructura dedicada a impulsar la innovació espacial dins el Programa ScaleUp de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha estat presentat aquesta setmana en el marc del NewSpace Economy Congress 2024 a Barcelona.

Després de la reunió del Consell Ministerial CM22 de l’ESA, 23 estats membres i associats de l’ESA van comprometre un total d’117,6 milions d’euros per al programa ScaleUp i, gràcies al suport del Govern d’Espanya, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través de l’Agència Espacial Espanyola, ha aportat 12 milions d’euros a aquest programa, el Phi-Lab espanyol disposarà d’un model de cofinançament anual que proporcionarà 1,1 milions d’euros per a projectes. Aquest finançament permetrà fomentar la col·laboració entre l’acadèmica, els centres d’investigació, la indústria i les entitats inversores.

El llançament del Phi-LabNET Spain a Barcelona, que formarà part de la xarxa Phi-LabNET, representa un pilar fonamental dins del programa ScaleUp*, iniciativa dissenyada per accelerar la comercialització de l’espai i fomentat el creixement de la inversió privada en l’àmbit espacial.

El Phi-Lab a Barcelona, centrat en les tecnologies espacials i la seva aplicació per impulsar la resiliència climàtica, comptarà amb un important cofinançament per part de les entitats del consorci guanyador, l’aportació principal de les quals procedeix de la Generalitat de Catalunya, amb més de 8 milions d’euros, a través de les tres entitats que col·laboren en el desplegament de l’Estratègia NewSpace de Catalunya: l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

El Phi-LabNET Spain@Barcelona s’ha presentat aquesta setmana amb les intervencions del Sr. Juan Carlos Cortés, director de l’Agència Espacial Espanyola (AEE) i vicepresident del Consell de l’ESA; el Sr. Luca del Monte, responsable del Departament de Comercialització de l’ESA; el Sr. Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) dins l’IEEC i el Sr. Pol Gibert Horcas, Secretari General del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Tots ells han posat de manifest la rellevància d’aquesta nova infraestructura per a l’ecosistema espacial nacional.

El Phi-LabNET Spain estarà ubicat a l’edifici RDIT del Parc Mediterrani de la Tenologia de Castelldefels, Barcelona, on també s’ubica la seu de l’IEEC i l’ESA-BIC Barcelona. Aquest nou centre es dedicarà a donar suport a projectes innovadors i disruptius mitjançant convocatòries dirigides pel consorci guanyador de la proposta, liderat per l’IEEC i integrat per la Fundació i2CAT, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundación General CSIC, la Knowledge Innovation Market Foundation (KIM), ARRIBES Enlightenment, la Universitat de València (UVEG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS), l’Instituto Ricardo Valle de Innovación (IRV), la Planta pilot de l'ESA MELiSSA, ubicada en la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'ICFO. El programa farà costat tant a entitats acadèmiques com a la indústria espacial estatal.

El Phi-Lab espanyol està orientat a la innovació radical i completa de l'ecosistema d'emprenedoria que ha posat en marxa l’AEE, juntament amb els incubadors i el “Broker” tecnològic. Per la seva orientació, el Phi-Lab transformarà l'ecosistema espacial, alimentant d'innovació rupturista els projectes de desenvolupament”, ha dit Juan Carlos Cortés durant la seva intervenció.

En aquest sentit, Pol Gibert Horcas assegura que “estem davant una oportunitat única de les empreses i entitats del sector per generar coneixement i innovació. L'Estratègia NewSpace de Catalunya, com a tractora de noves línies d’activitat en el sector, no pot estar més alineada amb aquesta aposta que, a més a més, obre les portes a una potent col·laboració amb la resta de l’ecosistema del territori espanyol.”

El llançament de l'ESA Phi-Lab NET Spain representa una fita en el desplegament de Phi-Lab NET, una xarxa d'11 Phi-Labs que s'està desenvolupant en els Estats membres de l'ESA. Amb aquest Phi-Lab específic, l'ESA confirma el seu compromís d'aprofitar els actius espacials per abordar la resiliència climàtica i fomentar un futur sostenible i innovador”, ha assegurat Luca del Monte. “Des d'una perspectiva més àmplia, en tancar la bretxa entre la recerca i la comercialització, l'ESA Phi-Lab NET, en col·laboració amb els ESA BICs i Brokers Tecnològics, injectarà innovació disruptiva en startups, pimes i grans indústries, la qual cosa permetrà la identificació primerenca d'oportunitats de comercialització i accelerarà l'entrada al mercat”.

Josep Colomé destaca: “És un honor per a l’IEEC crear el Phi-Lab NET Spain a Barcelona, un centre d'èxit en la promoció de recerca disruptiva per a projectes d'innovació. Per a això comptem amb un gran equip i un consorci extraordinari. I també comptem amb la col·laboració dels equips de l'Agència Espacial Espanyola, l'Agència Espacial Europea i els altres membres del Phi-Lab NET, i el suport de la Generalitat de Catalunya.” I afegeix: “Avui iniciem la missió de contribuir al desenvolupament de solucions espacials innovadores per a la resiliència climàtica”.

Amb la missió de combinar innovació i aplicació, s’ofertaran diversos serveis “sota un mateix sostre”, el Phi-LabNET facilitarà el camí perquè les idees pioneres arribin al mercat, recolzant així a Espanya en el seu objectiu de convertir-se en un líder europeu en exploració i tecnologia espacial. Phi-LabNET Spain oferirà, a més de finançament i una gran xarxa de coneixement, gestió de la IP, suport tècnic, accés a infraestructures i business coach, duent a terme un acompanyament integral a tots els projectes seleccionats.

Comentant la participació d'ICFO en aquest consorci, Silvia Carrasco, directora de Coneixement i Transferència de Tecnologia (KTT) de l'institut, ha afirmat: “El llançament de Phi-LabNET Spain és un pas important per a la innovació en el sector espacial. A l’ICFO, estem encantats d'aportar la nostra experiència en fotònica i tecnologies quàntiques d'avantguarda en col·laboració amb l'ecosistema espacial més ampli representat en aquest admirable consorci. Aquesta associació impulsarà tecnologies transformadores, posicionant Espanya com a líder en exploració espacial, alhora que accelera la comercialització de tecnologies espacials i fomenta el creixement de la inversió privada en el sector".

 

*Sobre el programa ScaleUP

El programa ScaleUp de l’Agència Espacial Europea (ESA) és una iniciativa dissenyada per a accelerar la comercialització de l’espai i donar suport al creixement de la inversió privada en el camp espacial.

El programa ScaleUp consta de dos elements que fan costat a una empresa durant el seu cicle de vida. El primer proporciona impuls a la innovació, serveis d’incubació de negocis, acceleració de negocis, propietat intel·lectual i transferència de tecnologia (ScaleUp Innovate), mitjançant instruments com ESA-BIC, BROKER TECNOLÒGIC i PHILAB. El segon element facilita l’expansió dels productes en nous mercats (ScaleUp Invest).

Dins l’element Innovate, el Philab està enfocat a donar suport a projectes innovadors i disruptius relacionats amb el sector espacial a través de convocatòries dirigides per un gestor nacional seleccionat per l’ESA.

La seva funció és explorar i seleccionar estudis, proporcionar a la indústria i als equips de recerca coneixements i instal·lacions d’alta qualitat, gestionar el pla d’incentius financers de l’ESA reservats per al Philab i garantir que els resultats exitosos arribin al mercat i als programes de l’ESA.