Ajuda del programa Fundamentos de la Fundació BBVA
ICFO rep finançament altament competitiu per a proposta de projecte EQS
Els investigadors del programa de recerca QTwist de l'ICFO reben una de les cinc ajudes altament competitives que concedeix la Fundació BBVA al seu Programa Fundamentos. Aquest programa de recerca està destinat a projectes exploratoris que abordin de manera innovadora qüestions centrals o fundacionals d'un camp científic o disciplinar al seu estadi actual de desenvolupament, o qüestions del mateix caràcter fonamental resultants de la intersecció de diverses disciplines. La possible aplicabilitat pràctica immediata no forma part de l’esperit d’aquesta convocatòria. Només es van concedir cinc ajuts a les més de 300 sol·licituds de tots els àmbits d'aquesta convocatòria.
El Programa Fundamentos està obert a projectes liderats per fins a tres investigadors principals d'una o més disciplines, i també poden incorporar investigadors adscrits a centres de qualsevol altre país. En aquest sentit, ICFO durà a terme un projecte titulat “Un Simulador Quàntic Electrònic” (EQS), liderat pel professor de l’ICFO Adrian Bachtold (coordinador), líder del grup de recerca Quantum NanoElectronics and NanoMechanics, el professor de ICREA al ICFO Frank Koppens, líder del grup de recerca Quantum Nano-Optoelectronics, i la professora de l'ICFO Carmen Rubio Verdú, líder del grup de recerca STM on 2D Quantum Materials. Altres investigadors que participen en el projecte inclouen les investigadores postdoctorals de l'ICFO, la Dra. Ekaterina Khestanova i la Dra. Giulia Piccinini, i el Prof. Convidat Distingit de l'ICFO, el Prof. Pablo Jarillo Herrero (Institut de Tecnologia de Massachusetts), així com el Prof. Amir Yacoby (Universitat de Harvard).
El programa QTwist de l'ICFO cerca estudiar les propietats fonamentals dels materials quàntics sintètics emergents, inclosos els materials Moiré, i les possibles aplicacions futures en nanoelectrònica. El projecte EQS, l'únic que rebrà finançament a l'àrea de Física i Química en aquesta convocatòria de Fundamentos, cercarà específicament desenvolupar un simulador quàntic d'última generació basat en una superxarxa de grafè. L'eina experimental estarà dissenyada per a explorar la funció d'ona electrònica en sistemes bidimensionals de manera completament nova. Això es pot convertir en la base per comprendre la rica física que sorgeix de les correlacions electròniques en sistemes bidimensionals.
" Agraïm a la Fundació BBVA per reconèixer el potencial i la importància del treball que proposem a l'àrea dels sistemes d'electrons correlacionats ", afirma el profesor Bachtold. “Tenim un ‘dream team’ de científics que treballen en algunes qüestions fonamentals molt rellevants. La feina és d'alt risc perquè pretenem fer alguna cosa que mai no s'ha fet abans, però que té un alt potencial. Si ho aconseguim, podrem estudiar per mitjans experimentals l'hamiltonià de Hubbard al règim de superconductivitat d'alta Tc."
Segons el director de l'ICFO, Lluís Torner, “El nou programa llançat per la Fundació BBVA és visionari i cal elogiar-ho. Al llarg dels anys, recolzarà alguns dels projectes de ciència fonamental més innovadors del país, fent possible que alguns dels descobriments globals importants ocorrin aquí.”