GEFES 2023 Premi de Millor Tesi Doctoral en Física de la Matèria Condensada
Javier Argüello rep el premi per la seva tesi “Materia quàntica sintètica utilitzant àtoms i llum”
GEFES, la Divisió de Física de la Matèria Condensada de la Reial Societat Espanyola de Física, ha concedit al Dr. Javier Argüello Luengo el premi a la millor tesi doctoral teòrica a Física de la Matèria Condensada de totes les tesis defensades entre octubre de 2022 i setembre de 2023. La seva tesi titulada “Materia quàntica sintètica utilitzant àtoms i llum” va ser supervisada pel Prof. ICREA de l'ICFO Dr. Darrick Chang i el Prof. Dr. Alejandro González Tudela, Institut de Física Fonamental-CSIC, i va ser defensada a l'ICFO el 21 d'octubre del 2022.
La tesi doctoral del Dr. Argüello va explorar nous escenaris on la interacció entre la llum i la matèria pot ajudar a avançar en la nostra comprensió de la matèria quàntica. Primer, va investigar com un àtom individual acoblat a una cavitat pot manifestar propietats optomecàniques úniques a nivell quàntic, a causa de la baixa massa i la forta interacció amb la llum. A la segona part de la Tesi va proposar com alguns materials sintètics fabricats amb llum poden usar-se com a simuladors quàntics, desafiant així les limitacions que enfronten actualment els ordinadors clàssiques en explorar fenòmens quàntics. En particular, va estudiar barreges atòmiques ultrafredes atrapades en xarxes òptiques, on les interaccions de llarg abast intervingudes per aquests àtoms poden tenir un paper fonamental en la simulació de problemes rellevants en matèria condensada i química quàntica.
Javier va rebre diversos premis durant els estudis de doctorat. El 2020 va ser reconegut pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya per la seva excepcional tasca de pregrau en Física (Premi Nacional Final de Carrera). El 2022 va rebre el Premi de Física RSEF-Fundació BBVA a la Millor Contribució de Divulgació pel seu article “Simuladors quàntics analògics: una eina per entendre la matèria que ens envolta”, publicat a la Revista Espanyola de Física, vol. 35, núm. 1, gener-març 2021.
Felicitacions Javier per aquest reconeixement a la teva destacada carrera fins avui.